Δράσεις του έργου

Δράση 1: Πρόγραμμα εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει
•    5 συναντήσεις ομάδας (εργαστήρια),
•    συμμετοχή των ομάδων σε Συνδιάσκεψη/Φόρουμ,
•    υλοποίηση μιας δράσης ευαισθητοποίησης από την κάθε ομάδα και
•    1 συνάντηση ανατροφοδότησης.

 

Στόχο του προγράμματος είναι τα συμμετέχοντα παιδιά να
•    Αποκτήσουν δεξιότητες συνηγορίας, λήψης αποφάσεων, επιχειρηματολογίας, συνεργασίας, αυτόνομης μάθησης, ενσυναίσθησης και διαπολιτισμικής επικοινωνίας (life skills),
•    Kατανοήσουν σε βάθος τις αξίες και αρχές που διέπουν τη Σύμβαση και
•    Υιοθετήσουν μια θετική στάση και χειραφετική οπτική απέναντι στην κοινωνική και δημόσια ζωή.

 

Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αυτή της βιωματικής μάθησης, κατά την οποία το παιδί καλείται να περάσει από τη συγκεκριμένη εμπειρία (βίωμα), στην αναστοχαστική παρατήρηση, στην αφηρημένη εννοιολόγηση και έπειτα στον ενεργητικό πειραματισμό. Παράλληλα το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει δραστηριότητες που προωθούν την πολυγλωσσία, καθώς και την επεξεργασία και παραγωγή πολυτροπικών κειμένων και κειμένων ταυτότητας (πολύγλωσσο λεξικό δικαιωμάτων, ψηφιακό και έντυπο φωτογραφικό άλμπουμ δικαιωμάτων, αφίσες ομάδων). H συμπερίληψη και η συμμετοχή όλων των παιδιών  υποστηρίζεται και από την αξιοποίηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων, σκαλωσιών μάθησης, κειμένων που έχουν αποδοθεί σε διαφορετικούς γλωσσικούς κώδικες και τρόπους και από την εναλλαγή δραστηριοτήτων αυτόνομης και ομαδοσυνεργατικής μάθησης.

 

Οι τίτλοι των διδακτικών ενοτήτων του προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Έχω ένα όνομα, έχουμε μια ομάδα

  2. Τα ονόματα είναι περισσότερο από απλά γράμματα

  3. Τα δικαιώματά μας: αντικείμενο έρευνας

  4. Τα δικαιώματά μας: έργο τέχνης

  5. Σχεδιάζουμε στη γλώσσα μας!

  6. Μαθητικό Φόρουμ: Ποι@ είμαστε; Παρουσίαση και συντονισμός των ομάδων

  7. Δράση ευαισθητοποίησης: Δικαιώματα στη γλώσσα μας!

  8. Συνάντηση ανατροφοδότησης

 

Η Δράση πραγματοποιείται από την εκπαιδευτική ομάδα της ΕΛΙΞ στο χώρο του ενδιαφερόμενου ξενώνα / σχολείου / εκπαιδευτικού κέντρου, και έχει διάρκεια από 4 διδακτικές ώρες - αν πρόκειται να λάβει χώρα εντός ωρολογίου σχολικού προγράμματος - έως 10 διδακτικές ώρες - εκτός ωρολογίου προγράμματος.
Το πρόγραμμα είναι επίσης εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η Δράση ολοκληρώνεται σε διάστημα 1-2 μηνών, οπότε και χορηγείται Πιστοποιητικό συμμετοχής.

Δράση 2: Ανάπτυξη ικανοτήτων εκπαιδευτικών / φροντιστ(ρι)ών

Σκοπός της Δράσης είναι η αμοιβαία ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών και των τακτικών εκπαιδευτικών τους, ώστε οι δύο ομάδες να ενεργήσουν αλληλοϋποστηρικτικά και αλληλοενδυναμωτικά, να αποκτήσουν κοινούς κώδικες, να εξασκηθούν παράλληλα και μαζί στα εργαλεία της EDC/HRE και να μοιραστούν την εμπειρία αυτή ούτως ώστε να την κρατήσουν ζωντανή όχι μόνο ανάμεσα στις συναντήσεις, αλλά και μετά το πέρας του προγράμματος.


Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει:
•    μια εναρκτήρια ενημερωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών,
•    δραστηριότητες που προϋποθέτουν την εμπλοκή τους μεταξύ συναντήσεων,
•    χορήγηση εργαλείου ανατροφοδότησης, καθώς και
•    την ενθάρρυνση για την ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις διάχυσης και διάδοσης του έργου.

Δράση 3: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και κηδεμόνων

Σκοπός της Δράσης είναι η συμβολή στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού, βιώσιμου και συνεργατικού οικοσυστήματος προαγωγής και προστασίας των δικαιωμάτων.
Για το λόγο αυτό το έργο προβλέπει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και κηδεμόνων των συμμετέχοντων παιδιών σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού, τη σημασία της EDC/HRE, και τη δομή του προγράμματος, καθώς και τη συνεχή εμπλοκή τους μέσα από τη συμπερίληψη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων σχεδιασμένων ώστε να ενθαρρύνουν τη συνδρομή τους στο χρόνο μεταξύ των συναντήσεων (“Η ιστορία του ονόματός μου”, “Τα δικαιώματα στη γειτονιά μας”, “Φωτογραφίες δικαιωμάτων”, “Πολύγλωσσο λεξικό”). Τέλος το έργο προβλέπει την πρόσκληση γονέων και κηδεμόνων στη δράση ευαισθητοποίησης των παιδιών και στην τελική εκδήλωση.

Δράση 4: Eυαισθητοποίηση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δράσεις ευαισθητοποίησης που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από τις ομάδες παιδιών αφού πρώτα έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους και συνεργαστεί στο Μαθητικό Φόρουμ.

Δράση 5: Διάχυση και διάδοση

Μέρος του προγράμματος αποτελεί η διάχυση και διάδοσή των δράσεων και των αποτελεσμάτων του όπου θα αναρτώνται στο site. 

 

Επιπλέον στο Site, (θα) μπορείτε να βρείτε:

  1. τον Ψηφιακό Πολύγλωσσο Οδηγό με τις δραστηριότητες και τη μεθοδολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος στα ελληνικά και τα αγγλικά με βασικές οδηγίες, φράσεις-κλειδιά και συνοπτικές περιλήψεις σε γλώσσες κληρονομιάς των συμμετεχόντων παιδιών,
  2. την ψηφιακή έκθεση σε Padlet με τις φωτογραφίες των παιδιών ανά δικαίωμα,
  3. έναν πολύγλωσσο λεξικό δικαιωμάτων

 

Επιπλέον, στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μία τελική εκδήλωση (Φεστιβάλ) όπου όλα τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν με διαδραστικό τρόπο (περίπτερα, εργαστήρα) από τους συντελεστές εκπαιδευτικούς με τη συνδρομή των συμμετεχόντων παιδιών, γονιών/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών/φροντιστών.


Έαν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για την τελική εκδήλωση, επικοινωνήστε μαζί μας.