Δικαιώματα στη Γλώσσα μας - ΔίΓλωσμα

Σχετικά με εμάς

Η ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, από την ίδρυσή της (1987) έως και σήμερα, έχει ως σκοπό την αμοιβαία ανάπτυξη του ατόμου και της κοινωνίας, μέσω της προώθησης της συμμετοχής των ατόμων σε προγράμματα κοινωνικής και εθελοντικής προσφοράς.

 

Κύριοι πυλώνες δραστηριότητας της Οργάνωσης έχουν αποτελέσει η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη ατόμων και ομάδων, που υφίστανται ή διατρέχουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Μέσω των δράσεων της ΕΛΙΞ, οι εθελοντές αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο, βιώνοντας αξίες όπως η συνύπαρξη και η αλληλεγγύη. Αντίστοιχα για ένα Δήμο ή έναν Φορέα, η υλοποίηση ενός σχετικού προγράμματος, εκτός από άλλα άμεσα, απτά και μετρήσιμα οφέλη, προσφέρει στους κατοίκους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το αίσθημα της κοινωνικότητάς τους, καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες του κόσμου.

 

Από το 2008 κι έπειτα, έχει δοθεί έμφαση στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (κυρίως παιδιών και νέων), ενώ από το 2016 μέχρι σήμερα δίνεται έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης, για παιδιά προσφυγικού και μεταναστευτικού υπόβαθρου, προγράμματα τα οποία πλαισιώνονται και από εθελοντές. Βασική επιδίωξη των συγκεκριμένων δράσεων είναι η διασφάλιση της πρόσβασης και η υποστήριξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην επίσημη ελληνική εκπαίδευση, η ομαλή ένταξή τους στη σχολική κοινότητα και ο εκμηδενισμός του φαινομένου της σχολικής διαρροής.

 

H ΕΛΙΞ εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνα με το Πρότυπο ISO 9001:2015, με πιστοποίηση από την EUROCERT A.E. και με πεδία εφαρμογής, μεταξύ άλλων:

  • Το σχεδιασμό, δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προάγουν τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά.

  • Το σχεδιασμό, δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Το "Δικαιώματα στη Γλώσσα μας (ΔίΓλωσμα)" βασίστηκε στην εμπειρία του προγράμματος ECD/HRE "KidsRights Changemakers", το οποίο υλοποιήθηκε από την ΕΛΙΞ σε συνεργασία με το ολλανδικό ίδρυμα KidsRights το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2023.

 

Το KidsRights Changemakers έλαβε χώρα με ομάδες παιδιών ηλικίας 12-21 ετών στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΕΛΙΞ στην Πατησίων 20-22, στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Πάτρας των Παιδικών χωριών SOS Ελλάδας, στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας, στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Κορίνθου, στο εκπαιδευτικό κέντρο “Μικρός Κόσμος” στην Κυψέλη σε συνεργασία με τη CRS και στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Κυλλήνης σε συνεργασία με τη SolidarityNow.

 

Το "Δικαιώματα τση Γλώσσα μας" επιχειρεί να αξιοποίησει την εμπειρία αυτή, να την εκτείνει στο χώρο και το χρόνο, να την ανοίξει σε νέα πλαίσια, άλλες γλώσσες κληρονομιάς και περισσότερους ανθρώπους και κυρίως να την πλουτίσει με τη ματιά και το λόγο των συμμετεχόντων παιδιών.

* Το έργο Δικαιώματα στη γλώσσα μας (ΔίΓλωσμα) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της ΕΕ, μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.